RistoKoivula1 "Eurotieteestä" takaisin oikeaan tieteeseen.

Pitäisikö Siperian joet kääntää virtaamaan etelään ilmaston suojaamiseksi?

 

Tuo Neuvostoliitossa 1980-luvulla torjuttu suursuunnitelma, jota on kuitenkin koko ajan pitänyt esillä mm. Kazahstanin presidentti Nursultan Nazarbajev lobaten sitä jopa Prysselissä v. 2010, saa nyt aivan uutta ajankohtaisuutta.

Joet, tai vaikka vain läntisin niistä Ob (aluksi), pitäisi ehkä kääntää virtaamaan etelään Maapallon ilmaston suojelemiseksi metaanivyöryltä Jäämeren rannan jäätikköikiroudan sulaessa:


Metaani kuplii Siperian ikiroudasta?

Jokien kääntäminen myös torjuttiin ennen kaikkea sillä perusteella, että se jäähdyttäisi Jäämeren rantoja ja itse Jäämertakin, ja voi muuttaa merivirtoja!

Nyt ainakin tuon ”perustelun” merkki vaihtuu laakista:Se olisi varma keino jäähdyttää Jäämeren rannan iki- routakenttiä, erityisesti Obin ja Jenisein yhteisessä suistossa, Maapallon ilmaston suojelemiseksi metaani- vyöryltä, joka näyttäisi jo alkaneen kriittisimmästä paikasta,mikä myös todistaa ennakoidun metaanivyöryn puolesta.

Toiseen vaakakuppiin jää Jäämeren liikenteen vaikeutuminen,kun luvassa oli suurta aktivoitumista.Sen vai- kutus muille maille kuin Venäjälle ei ole paljon suurempi kuin Siperian ilmatilasulun vaikutus lentoliiken- teeltä.

 

" Tämän kraatterin halkaisija on 30 m, syvyys n. 100 m.

clip_image004

Figure 1. Yamal ‘mystery crater.’ (Siberian Times, vihreä pensasto on juolukkaa.)

Tutkijat pitävät todennäköisenä selityksenä luonnonkaasun sulkeumaa yhdistettynä suolaveteen ikään kuin hiilidioksidi juomapullossa, joka nousevan lämpötilan takia purkautuu ja lennättää ympärilleen maa-aines- ta. Sitten reikä vielä laajenee sulamalla, kuten juuri nyt tapahtuu. Tätä pidetään nyt Jamalin monien järvien syntytapana.Suurimmasta kraatterista on mitattu 9,6 %:n metaanipitoisuuksia,vaikka se nouseekin taivaal- le. Normaalisti ilman metaanipitoisuus on 0.00012 %. ... Ikirouta on lämmennyt 20 vuodessa 2 celsius- astetta 20 m:n syvyydellä. "

Tässä on sellainen seikka, joka luultavsti tuo vipinää tossuun, sikäli kuin Gazpromia tunnen...

" Tähänastiset viisi kraatteria muodostavat ympyränkaaren, jonka pinnassa ovat eräät maailman suurimmat maakaasuesiintymät.

Jamalin niemimaa Obin-lahden länsipuolella (Bovanenkovon kaasukenttä) ja Tazin niemimaa sen itäpuo- lella Taz-joesta etelään (Jamburgin kaasukenttä,40% Venäjän kaasuntuotannosta) ovat Venäjän valtiollisen kaasuyhtiön Gazpromin kaasuntuotantoalue, joka tuottaa 70% Venäjän maakaasusta ja 20% maailman maakaasuntuotannosta. Bovanenkovoa lähin purkauskraatteri on 30 km:n päässä kaakkoon ja Jamburgia lähin 100 km:n päässä koilliseen. Kolmas Jamalin Nenetsian suuri kaasukenttä Novyi Urengoi 200 km Jamburgista etelään on kovalla maalla.

Gazprom aikoo ensialkuun porata syviä reikiä ikiroutaan tuotantoalueiden ja asuntolakylien ympärille kaa- sunpaineen alentamiseksi ja kraattereiden muodostusprosessin hallitsemiseksi. Tällainen toimi ei kuiten- kaan riitä minnekään, jos ikirauta on alkanut purkaa metaanivarojaan, kuten kauan on ounasteltu. Valtiol- lisella Gazpromilla on Venäjällä 440000 työntekijää, ja 164000 km putkilinjoja (164 kertaa Hangosta Utsjoelle). Se on Venäjän suurin yhtiö.

6000 vaihtuvan asukkaan Jamburgin kaasumiestenkylä on suomalaisten toimittama.Kirjoittaja toimi teräs-rakenteiden apulaispääsuunnittelijana, kun siitä tehtiin kauppa 1986. Siellä näyttävät jököttävän tilaajan asentamien teräspaalujen nokassa 1 - 3 m ikiroudan pinnan yläpuolella ainakin vielä toistaiseksi yllättä- vänkin hyvässä ojennuksessa... Mutta piru on totaalisesti merrassa, jos tuollainen "hell hole" kylän tai pumppaamon kohdalle posahtaa...

Kaarelle on siis ilmestynyt vielä kaksi uuttakin kraatteria, Obin lahden molemmin puolin, toinen Taz-joen pohjoispuolelle!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/44/Relief_Map_of_Y...

Lounaasta tuleva joki on Ob ja koillisnurkan kaakosta tuleva joki on Jenisei. Kyseessä on niiden yhteinen suisto. Tietysti kun ilmanala lämpenee missä hyvänsä läntisessä ja keskisessä Siperiassa, se lämmittää myös tätä nurkkaa, eli tämä oletettavasti lämpenee muuta tundraa nopeammin. (Kolmas Siperian suuri joki on Itä-Siperian Lena, josta se Jäämeren purjehdittavuus eniten riippuu, ja joka ei välittömästi liity tähän aktuaaliin ongelmaan.)

Ilmiö vaikuttaa joka tapauksessa venäjän energiasuunnitteluun

Vaikka maa ei heti nielaisisikaan Gazpromin Jamburgin kentän kaasumiestenkylää (joka vaara kyllä pyörii, sitä ei käy kieltäminen, sillä tuollainen ilmiö lammittää lisää ja pehmentää ikiroutaa, ja kaasukylä on ikirou- taan jäädytettyjen teräspaalujen varassa, perustusten suunnittelu ja asennus Gazprom, itse kylä on suo- malaisen YIT:n tekoa), ja vaikka Siperian jokia ei heti lähdettäisikään kääntämään etelään, sähköntuotanto- suunnitelmissa seuraa muutoksia:

1. Gazpromin Bovanenkovon kaasukentän hyödyntäminen Jamalin niemimaalla siirtyy, ja saattaisi olla, että kenttiä olisi varmampaa hyödyntää mereltä kuin arvaamattomalta "kuivalta maalta".

http://fi.wikipedia.org/wiki/Bovanenkovo

http://en.wikipedia.org/wiki/Yamburg_gas_field

2. Hankkeilla oleva Jenisein itäisen haaran Ala-Tunguskan (virtaama neljännes joen koko virtaamasta, kor- keusero 200 m) Turuhanskin jättiläismäisen vesivoimalan hanke menee luultavasti jäihin, sillä se ilmeisim- min lämmittäisi ikiroutaa, koska Ala-Tunguska-joki tuo Keski-Siperian ylängöltä, maailman kylmimmältä asutulta seudulta jäätävän kylmää vettä, jota laaja patoallas lämmittäisi varsinkin kesäiseen aikaan. Lämpö- tilaero on kesäiseen aikaan kaksinumeroinen luku celsiuasteissa liittymäkohdassa. Asukkaat ovat Kiinan mantsujen sukulaisia evenkejä, vanhalta nimeltään tunguuseja, joista joen nimikin. Ettei olisi muuten seutu kylmin asumattomistakin alimmilta lämpötiloiltaan.

https://de.wikipedia.org/wiki/Wasserkraftwerk_Turu...


Tässä eräs v. 2004 laskettu vaihtoehto, jota suunniteltiin Aral-järven ennallistamiseksi ja kasteluvedeksi, kyse on kuitenkin vain 7% Obin virtaamasta:
 

http://www.newscientist.com/article/dn4637-russia-reviving-massive-river...

Russia reviving massive river diversion plan

Read full article

Continue reading page |1|2

Russian scientists are reviving an old Soviet plan to divert some of Siberia's mightiest rivers to the parched former Soviet republics of central Asia.

Its backers say it will solve a growing water crisis in the region and replenish the now desiccated Aral Sea, once the world's fourth-largest inland sea. The $40 billion scheme could also gain international support.

Recent increases in the flows of Siberia's rivers, probably due to global warming, have raised fears that a less salty Arctic Ocean could shut down the Gulf Stream and trigger icy winters across Europe. Diverting part of the flow of the rivers could prevent that.

But some experts say that the hugely ambitious scheme will cause social, economic and environmental disaster.

The megaproject was rejected by the Soviet leader Mikhail Gorbachev in the mid-1980s. But in recent months it has won vocal support. Backers include Moscow's mayor, Yuri Luzhkov, a possible successor to Vladimir Putin as Russian president, alongside central Asian leaders and a growing number of Russian scientists. One of the country's senior environmental scientists has told New Scientist he has resumed research on the project.

... "


Sieberia-aral canal

Vaikka tuo kanava olisi 2500 kilometriä pitkä eli 2.5 Suomen pituutta, korkeuserot Tobol-joen uomaa pitkin ovat alle 200 m.  Jenisei ja OB olisivat yhdistettävissä liittämällä Obin sivujoki Vah ja Jenisein sivujoki Sym (Kivisen Tunguskan yläpuolella) tai Epogui (K.T.:n alapuolella) Hanti-Mansian autonomisen tasavallan itäisimmässä pisteessä.

 

Venäjällä ei välttämättä kategorisesti uskota IHMISEN AIHETTAMAAN ilmaston lämpenemiseen, vaan sen rinnalla tutkitaan edelleen teoriaa Auringosta saapuvan energian syklisistä muutoksista. Projektia johtaa akateemikko Habibullo Abdussamatov, "ilmastodenialisti".

Tämän aktuaalin ongelman, kuten myös tämän (osa)ratkaisun kannalta on kuitenkin aivan samantekevää, onko liikalämpö peräisin ihmisen toiminnasta vai auringosta. Kukaan ei kiistä Karan meren rannan ikiroudan  lämpenemistä.

 

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10653794_777050882358140_6829717452929825837_n.jpg?oh=45cf3d0ffb9326098a29c679b3ed7dd2&oe=549E3B02&__gda__=1418803678_7f4231fad4cf9a7ddd100aa6e7c83c6b

 

 

Muuta keskustelua:


Seizing Favors fron Nature: the Rise and Fall of Siberian River Diversion

Soviets revive gigantic plan to water Asian deserts with Siberian rivers

Essay on Siberian River Diversion Proposal

Window on Eurasia: Russian Scholar Who Helped Kill Siberian River Diversion in 1986 Resumes Struggle Against New Luzhkov Plan

Moscow actively considering diverting Siberian river

Agricultural Crisis Prompts Uzbek Officials To Revive Interest in Plan to Divert Siberian Rivers

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Hannu Rytilä

Kiitos tästä blogista. Superhyvää asiaa josta olen kyllä kuullut mutta tässä oli selvennystä Suomen kielellä. Venäläiset tietävät asioita mistä meillä länsieurooppalaisilla ei ole mitään käsitystä.

Risto Koivula

EU on pelkästään söheltänyt ilmastoasioissa. Asiantuntijat eivät viitsi EU:lle edes mitään esittää, se on pelkkä huijareiden temmellyskenttä. Tuohon Nazarbajevin ehdotukseen Prysselisssä olisi pitänyt suhtautua vakavasti ja ilmaston kannalta,koska ikirouta tiedetään aikapommiksi,jos läm- peneminen jatkuu. Venäjäkään ei siitä hyödy. Se joutuu valmistelemaan suuria rakennusprojek- teja ilman EU:ta, ja mikä pahinta, ilman Ukrainaa ja sen metalliteollisuutta. Uusia, parempia yhteistyökummpaneita löytyy esimerkiksi aussien ja kanadalaisten piiristä. Aussit ovat parhaita metallirakentajia ja kanadalaisilla on samoja routaongelmia.

Hannu Rytilä

Arvelit itsekin että Auringon aktiivisuus on syynä näihin ilmiöihin, ihminen on vain pikkutekijä. KAIKKI planeetat ovat lämmenneet viime aikoina. Yrittäköön joku selittää sen ihmisen toiminnalla.

Aurinko määrää, ja tällä hetkellä sen aktiivisuuteen vaikuttaa planeetta X, joka kiertää Aurinkoa 3600 maapallon vuoden syklillä.
Planeetta X (mytologioissa Nibiru) on juuri nyt ohittamassa maapalloa hävitäkseen taas ulkoavaruuteen. Se tuottaa meille ennenkokemattomia ilmiöitä. Nibiru on musta planeetta/tähti jota on vaikea havaita, koska se tuottaa vain infrapunasäteilyä.

Olen itsekin kirjoittanut tälle palstalle aiheesta "hörhöblogeja", mutta historialliset todisteet ovat kiistattomia.

Mikä ihme voima muodosti 3 Nibirua (11000 vuotta) sitten Suomeen harjut? Harjujen hiekkakuopista voi jokainen kaivaa päänkokoisia kivipalloja jotka ovat kaikki eri kivilajeja. Täällä on siis käynyt melkomoinen myllerrys vain 11 000 vuotta sitten. Silloin Suomi oli pohjoisnapaa mutta siirtyi äkillisesti etelämmäksi. Massiivinen jääkuori suli hyvin nopeasti ja tuotti vielä nykyisin näkemämme ilmiöt.

Hannu Rytilä

Tarkennan vielä:

1 Nibiru=noin 3600 vuotta, mikä on planeetta X:n kiertoaika auringon ympäri.

Hannu Rytilä

Blogisi herätti minussa henkiin aikaisemman skeptisismiseni.

Oma sähköherkkyyteni tuotti minulle aikanaan ja nykyisinkin oireita, mutta vasta tietty TV-ohjelma herätti minut todellisuuteen. Nyt olen SYH-aktivisti ja kirjoitan kirjaa aiheesta.

Lauri Gröhnillä on vielä paljon opittavaa, huolimatta fyysikkotaustastaan tai ehkä juuri siksi. Hän kun on tietävinään kaiken. Kyllä tässä muutkin kuin hän tietävät asioista.

Annan pisteet sinulle hyvästä blogiavauksesta.

Risto Koivula

Gazprom avaa kaksi kaasuptkilinjaa Kiinaan, toisen Itäsiperian kautta, sitä alettiin rakentaa 1. syyskuuta, ja toisen Kaski-Asian kautta:

http://thebricspost.com/russia-china-to-sign-new-3...

http://thebricspost.com/china-russia-begin-constru...

http://thebricspost.com/china-russia-ink-mammoth-4...

Risto Koivula

Gazprom irrottautuu petrodollarista Aasian-kaupassa, jossa siirtyy käyttämään juania ja ruplaa.

Gazprom on vähän yllättäen kiinostunut myös eurosta yhtenä laskutusvaluuttana, mutta asia on venäjän hallituksen käsissä.

Aasiassa on nyt entistä isompi läjä tarpeettomia dollareita, joista yritetään päästä yhä päättäväisemmin eroon ja saamaan niille edes jotaki katetta...

http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201...

Risto Koivula

Gazprom irrottautuu dollarista paitsi kaasupaussa myös öljykaupassa, ja pistää pystyyn ruplaperuteisen öljypörssin, joka vaikuttaa paitsi öljyn myös ruplan arvoon.

http://swip.su/neft-nachinaet-prodavatsya-za-rubli/

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Olen ihmetellyt millä perusteilla ympäristöinehmot halusivat estää Siperian veden kääntämisen etelään. En taannoin löytänyt perusteluja heidän kannalleen.

Olettamiani vaikutuksia veden kääntämisestä etelään:

Tuota mainittua turvealueiden ilmaston jäähtymistä en huomannut ottaa huomioon.

Jos suolattoman veden virtaus jäämereen vähenisi, niin todennäköisesti vähenisi myös jäämeren jäänmuodostus Siperian pohjoisrannalla ja näin väylän purjehtiminen helpottuisi. Jonkin verranhan tuo vaikuttaisi myös kasvistoon ja eläimistöön sekä meressä, että joessa.

On vaikea arvioida, miten paljon Araliin tarvittaisiin vettä lisää. Koska aiemmin sain tuulikartoista käsityksen, että vallitsevat tuulet puhaltavat kohden eteläisiä vuoristoja, niin oletin, että jos nykyisin puuvillapelloilta haihtuvan veden lisäksi tulisi Aralilta haihtuva vesi, niin sateet vuoristossa lisääntyisivät nykyisestä.

Jos olisi niin, että suhteellisen vähän karkaisi vettä edellä mainitusta kierrosta muualle, niin jo suhteellisen pienikin veden kulkeutuminen pohjoisesta etelään riittäisi elvyttämään Aralia.

Jos sateet vuoristossa lisääntyisivät ja jokien virtaamat nousisivat, niin olisi vaara, että lisääntyvä vesi käytettäisiin laajentuvaan keinokasteluun niin, ettei elpyvästä Aralista haihtuva vesi palaisi Araliin takaisin.

Toimituksen poiminnat